Teme pentru Lucrari de licenta 2011/2012

Coordonator: Conf.dr.ing. Ioana Sora

Temele propuse se inscriu in urmatoarele domenii:

  1. Reconstructia automata a arhitecturii software - ART. Proiectul ART (Architecture Reconstruction Tool) dezvolta algoritmi si tool-uri prototip pentru reconstructia arhitecturala. Aceasta problema se pune in cazul in care arhitectura nu a fost documentata sau documentatia detaliata nu este disponibila si este nevoie de ea pentru a putea analiza sistemul. In acest caz, se face reconstructia arhitecturii pornind de la o analiza amanuntita a codului disponibil, cu ajutorul unor tool-uri. Reconstructia arhitecturala este o forma de Reverse Engineering, dar care trece dincolo de simpla "reconstituire a codului" si chiar si a relatiilor dintre clase (de tip extragerea de diagrame de clase din cod), mergand spre identificarea de subsisteme si componente arhitecturale de un nivel de abstractizare suficient de inalt pentru a permite analiza unor sisteme software de mari dimensiuni. Obiectivul principal al ART este dezvoltarea de metode si algoritmi de prelucrare (clusterizare, filtrare) a informatiilor primare extrase prin reverse enginering in scopul reconstituirii de modele arhitecturale cat mai corecte. De asemenea, ART mai cuprinde vizualizarea arhitecturala software si metrici de evaluare a arhitecturilor reconstituite. O posibila tema de licenta va contribui la extinderea stadiului actual al ART.
  2. Extragerea de modelelor comportamentale din servicii - componente software - SPACIOS . SPACIOS este un proiect european care are ca principal obiectiv Security Validation in Internet of Services. Metodele de validare dezvoltate de SPACIOS sunt metode formale bazate pe modele ale comportamentului serviciilor. Partea noastra din proiect (coordonatorul partii UPT este Marius Minea) are ca obiectiv elaborarea de metode/algoritmi/tool-uri prototip pentru extragerea (automata) a modelelor comportamentale necesare analizei. Extragerea modelelor urmeaza sa se faca pornind de la implementarile serviciilor, combinand tehnici white-box (analiza cod sursa) si black-box (testare). Pe aceasta directie se va incadra si o posibila tema de licenta. detalii directie: in curand!!
  3. * (wildcard) : o tema la alegerea/propunerea unui student, din domenii precum: software architecture, service oriented computing, software components, dynamic/adaptive software architectures, etc. Orientativ, pentru a da o imagine asupra domeniilor pe care le abordez, se pot consulta temele vechi de licenta (2010) . Tema se va stabili prin discutii cu candidatii interesati.

Pe fiecare domeniu se va defini cate o tema de licenta, in principiu de 1 student. In cazuri exceptionale ce vor fi discutate individual s-ar putea accepta 2 studenti pe tema.

Primele 2 teme vor fi parti directe ale unor proiecte de cercetare, implicand buna integrare a eventualelor teme de licenta in cadrul acestora.

O delimitare individuala a temelor se va face numai dupa discutii, combinand open issues care exista la stadiul actual al proiectelor existente pe aceste domenii si profilurile candidatilor interesati.

Candidatii ideali: cunostiinte solide de inginerie software, dorinta de a face un proiect "peste standard", disponibilitatea de timp pentru aceasta (sa nu fie angajati sau cu obiectivul de a se angaja in perioada imediat urmatoare), motivatia personala pentru aceasta (de exemplu construirea unui CV academic in vederea aplicarii pentru burse master/doctorat).

Pentru temele de licenta, acestea pot fi demarate incepand din vara sub forma de practica de vara (recomand acest lucru, pentru a avea timpul necesar dezvoltarii unui proiect bun de licenta). Practica de vara in aceasta forma nu obliga la o prezenta fizica zilnica la facultate (sau in Timisoara), ci lucrul la proiect si raportarea periodica.

Modalitati de aplicare,selectie si termene:

  1. Etapa 1: Toti studentii care considera ca ar putea fi interesati sau doresc sa afle mai multe detalii sunt invitati sa ma contacteze (la birou - b622 sau via e-mail ioana.sora@cs.upt.ro) pentru a stabili o intalnire de prezentare sau discutii preliminare. Scopul acestei etape este de a avea o vedere de ansamlu asupra setului de potentiali candidati. Termen: 10 iunie 2011.
  2. Etapa 2: Perioada de discutii/interviuri, in numar variabil de iteratii pana la clarificarea pozitiilor: 15 iunie - 1 iulie 2011
  3. Decizia finala: aprox 1 iulie