Îndrumătorul de laborator pentru Proiectarea cu Microprocesoare este destinat în primul rând studenților de la facultățile și colegiile cu profilul Știința și Ingineria Calculatoarelor. În Universitatea Politehnica din Timișoara acest îndrumător este folosit în cadrul laboratoarelor de la anii III Calculatoare Ingineri și II Calculatoare Colegiu. Însă, acest îndrumător mai poate fi folosit de orice persoană care dorește să-și însușească noțiunile de bază din acest domeniu al microprocesoarelor.
Domeniul microprocesoarelor este unul dintre cele mai dinamice din industria calculatoarelor. Apărut în anii 1970, microprocesorul este un circuit capabil să efectueze funcțiile aritmetice și de control ale unui calculator. Pe atunci un microprocesor era un circuit integrat pe scară largă (LSI), conținând câteva mii de tranzistoare, pe o suprafață de aproximativ 5 mm2. Dezvoltarea microprocesoarelor a urmat dezvoltării circuitelor integrate, complexitatea acestora dublându-se practic în fiecare an. În prezent s-a ajuns la câteva milioane de tranzistoare (6-9 milioane: Pentium II, AMD K6-2, Cyrix MII) pe o suprafață de câțiva milimetri pătrați.
După ce am văzut cât de repede și până unde au ajuns, în evoluția lor (de doar câteva zeci de ani), microprocesoarele; întrebarea care se pune în mod natural este: De ce în cadrul îndrumătorului se prezintă microprocesorul Z80 și nu unul mai evoluat? Într-adevăr Z80 este un procesor care nu se mai folosește în nici un calculator actual, iar viteza lui este foarte mică (5 MHz), comparativă cu frecvențele procesoarelor actuale (sute de Mhz). Totuși, Z80 mai este folosit și acum, în concurență cu microcontrolerele, la realizarea unor sisteme de automatizare simple și fără necesități prea mari de viteză. Motivul principal pentru care a fost ales acest procesor, este simplitatea lui și modelul ușor de învățare pe care acesta îl oferă.
Pentru a încadra domeniul microprocesoarelor în domeniul mai larg al calculatoarelor, în figura 0.1 am încercat să prezentăm schematic nivelele de abstractizare folosite în proiectarea sistemelor de calcul și de programe. În partea stângă a imaginii am prezentat nivelele de abstractizare folosite în proiectarea hardware iar în partea dreaptă cele pentru proiectarea software. Fiecăruia dintre aceste nivele i s-a alocat unul sau mai multe cursuri ce au fost studiate sau se vor studia în anii următori.
Din această figură se observă că acest domeniu al microprocesoarelor este unul dintre cele mai importante din domeniul mai larg al calculatoarelor, în primul rând datorită actualității și aplicabilității lui cât și datorită nivelului de înțelegere pe care îl introduce (este domeniul care prezintă cele mai vizibil legătura și interdependența dintre hardware și software).
Fig. 0.1