Limbaje de programare: Laborator 10

La intrarea în laborator trebuie predată tema 10.

Pointeri. Alocare dinamică

  1. Scrieți o funcție care parcurge un tablou folosind un pointer (crescător sau descrescător) și furnizează, prin intermediul unor pointeri primiți ca parametru (la adresele date de acei pointeri) indicii elementului minim și maxim.
  2. Scrieți o funcție care ia ca parametru o matrice pătrată, returnează maximul elementelor, și furnizează, prin intermediul unor pointeri primiți ca parametru indicii (linie și coloană) ai elementului maxim.
  3. Implementați o funcție similară cu strtol, care ia ca parametru un șir de caractere, returnează întregul din prima porțiune a șirului, și, prin intermediul unui pointer (char **) primit ca parametru, furnizează adresa primului caracter din restul șirului.
  4. Scrieți o funcție care ia ca parametru un tablou de adrese de caracter (șiruri), și dimensiunea lui, și returnează primul / ultimul șir în ordine alfabetică. Folosiți funcția pentru a afișa primul / ultimul în ordine alfabetică dintre argumentele primite de program pe linia de comandă.
  5. Scrieți o funcție care ia ca parametru un tablou (și lungimea lui, dacă e cazul) și returnează, alocat dinamic, un nou tablou cu elementele din primul care satisfac o anumită condiție (sunt negative / nenegative / sunt litere, etc.). Funcția va lua ca parametru și o adresă de întreg unde va furniza lungimea tabloului creat.
  6. Scrieți o funcție care ia ca parametru un număr întreg n și o bază b între 2 și 16 și returnează, alocat dinamic, un șir de caractere cu reprezentarea lui n în baza b.
  7. Scrieți o funcție care ia ca parametru un număr real x și un număr de zecimale d și returnează, alocat dinamic, un șir de caractere reprezentând numărul x în baza 10, cu d cifre după punctul zecimal.

Marius Minea
Last modified: Mon Nov 26 22:30:00 EET 2012